Dermatomen Kaart

Dermatomen Kaart - Sommige mensen hebben een functie voor meerdere segmenten onder de letsellocatie, maar waaronder geen motorische en sensorische functie aanwezig was. De interface tussen de eerste en tweede wervel wordt de atlanto-askruising genoemd. De interface tussen de occiput en de atlas wordt de atlanto-occiput-overgang genoemd. Het ASIA-systeem omvat niet de buikspieren (d.w.z. T10-11) omdat de thoracale niveaus veel gemakkelijker te bepalen zijn vanuit sensorische niveaus.

De beslissing om de afwezigheid en aanwezigheid van functie op S4-5 de definitie voor volledige verwonding te maken, loste niet alleen het probleem van de zone van gedeeltelijke preservering maar laterale behoud van functie op, maar loste ook het probleem van herstel van functie op. Hoewel het logischer was, betekent de nieuwe definitie van volledig letsel niet noodzakelijk dat het de ernst van letsel beter weergeeft. Begin jaren negentig was er geen eenduidige definitie van niveau, volledigheid van letsel of classificatie.

Dermatomen Kaart


Dermatomen Kaart
Dermatomen Kaart

Dermatomen Kaart, Als de persoon een willekeurige anale samentrekking heeft, ongeacht enige andere bevinding, is die persoon per definitie een motor onvolledig letsel. Hij kan gedeeltelijk de functie aan de ene kant behouden, maar niet de ander of op een ander niveau. Dus, bijvoorbeeld, als hij verlies van biceps heeft, wordt vaak gezegd dat het motorniveau van de verwonding C4 is. Hij kan aanvankelijk geen functie hebben onder het letselniveau, maar herstelt een substantiële motorische of sensorische functie onder de letsellocatie. Zo niet, dan werd hij toegewezen aan ASIA D.

De wervelniveaus worden aan de linkerkant aangegeven, terwijl de segmentniveaus van het snoer worden vermeld voor het cervicale (rode), thoracale (groene), lende (blauw) en sacrale (gele) koord. Zoals te zien is in de figuur links (aangepast van een website voor spinale anatomie aan Emory University) komen de segmentniveaus van het ruggenmerg niet noodzakelijk overeen met de benige segmenten. Ze worden gedefinieerd door hun wortels maar bevinden zich niet altijd op de overeenkomstige wervelkolom. De ASIA-schaal voegde ook kwantitatieve criteria toe voor C en D. De ASIA-waardeverminderingsschaal volgt de Frankel-schaal, maar verschilt op verschillende belangrijke punten van de oudere schaal.

De 31 ruggengraatsegmenten aan elke kant geven aanleiding tot 31 spinale zenuwen, die zijn samengesteld uit 8 cervicale, 12 thoracale, 5 lumbale, 5 sacrale en 1 coccygeale rugzenuw. De eerste en tweede cervicale segmenten zijn speciaal omdat ze het hoofd vasthouden en draaien. In het bovenste ruggenmerg komen de eerste twee cervicale-niersegmenten ongeveer overeen met de eerste twee cervicale wervelniveaus. Dermatomen Kaart, Evenzo komen in het thoracale ruggenmerg de eerste twee thoraxkoordsegmenten ruwweg overeen met de eerste twee thoracale wervelniveaus. De lendestrengsegmenten bevinden zich op de niveaus T9 tot en met T11, terwijl de sacrale segmenten zich bevinden tussen T12 en L1. Samenvattend dient het ruggenmergsegment specifieke motorische en sensorische gebieden van het lichaam. Het C8-snoersegment bevindt zich bijvoorbeeld in de C7-wervel terwijl het T12-snoer zich in de T8-wervel bevindt.

Dermatomen Kaart
Dermatomen Kaart

De punt van het ruggenmerg wordt de conus genoemd. In de mens eindigt het op L2 wervelniveau. Het ruggenmerg zelf heeft neurologische segmentniveaus die worden gedefinieerd door de spinale wortels die de wervelkolom tussen elk van de wervelsegmenten binnenkomen en bestaan. Het ruggenmerg zendt wortels die uit het wervelkanaal tussen de wervellichamen komen. De punt van het ruggenmerg of de conus bevindt zich op L2-wervelniveau. Het bevindt zich in de rug. Het lumbosacrale ruggenmerg begint echter om ongeveer T9 en gaat alleen verder naar L2.

Blessures onder L2 hebben meestal betrekking op de cauda equina en vertegenwoordigen verwondingen aan de wortels van de wervelkolom in plaats van het eigenlijke ruggenmerg. Verwondingen aan L2 beschadigen de conus vaak. Mensen met een dwarslaesie worden vaak verteld dat ze een blessure hebben op een bepaald ruggenmergniveau. Traditioneel betekent een complete dwarslaesie dat er zich geen vrijwillige motorische of bewuste sensorische functie onder de plaats van de verwonding bevindt. Ziekten, aandoeningen en verwondingen waarbij het zenuwstelsel betrokken is, vereisen vaak het beheer en de behandeling van een neuroloog.

Elk dermatomen heeft een specifiek aanbevolen punt voor testen en wordt in de afbeelding getoond. Een dermatoom is een stukje huid dat wordt geïnnerveerd door een bepaald ruggenmergniveau. Het cutane dermatoom dat de heupgordel en liesstreek vertegenwoordigt, wordt geïnnerveerd door het ruggenmerg L1. Het C2 Dermatomen Kaart bedekt de achterhoofdsknobbel en het bovenste deel van de nek. Na verwonding kunnen de dermatomen uitzetten of samentrekken, afhankelijk van de plasticiteit van het ruggenmerg. De dermatomen langs de armen en benen verschillen van het patroon van de dermatomen van de romp, omdat ze in lengterichting langs de ledematen lopen. In de armen zijn de cervicale Dermatomen Kaart C5 tot T1 gerangschikt van proximaal radiaal (C5) tot distaal (C6-8) en proximaal mediaal (T1).

Een reactie posten

Nieuwer Ouder