Een veel voorgeschreven antidepressivum beschermt mogelijk tegen hartfalen
In Nederland zijn in 2010 zo’n 8 miljoen keer antidepressiva verstrekt. Een van deze antidepressiva, paroxetine, blijkt niet alleen behulpzaam te zijn bij het behandelen van depressies en angststoornissen, maar kan mogelijk ook uitkomst bieden bij de behandeling van hartfalen.
Symptomen van hartfalen zijn onder meer kortademigheid en pijn op de borst, met name tijdens inspanning.
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben aangetoond dat paroxetine de activiteit van het zogenaamde G-proteïnegekoppelde receptor kinase 2 (GRK2) in het hart remt. De activiteit van GRK2 is bij mensen met hartfalen verhoogt.
Toevallig
De wetenschappers zijn per toeval achter hun ontdekking gekomen.Veel medicijnen werken niet alleen in op de plaatsen en processen waarvoor ze bedoelt zijn, maar hebben ook effect op allerlei andere processen in het lichaam (dit worden dan bijwerkingen genoemd). Onderzoekers screenen tijden het zoeken naar geschikte medicijnen voor een bepaalde kwaal soms duizenden stoffen, waarvan de werking die het stof heeft op sommige processen in het lichaam al duidelijk is (zoals het antidepressieve effect van paroxetine). De onderzoekers zijn in dit geval echter geïnteresseerd in de mogelijke bijwerkingen die het stofje kan hebben. En deze bijwerkingen hoeven niet altijd slecht te zijn.
De researchers wisten al dat het remmen van het GRK2 enzym in het hart de pompkracht verbeterde, en doorzochten een database van duizenden medicijnen die zich konden binden aan dit enzym (waardoor het enzym dus niet meer werkt). Tijdens een vooronderzoek stuitte de wetenschappers op het antidepressivum paroxetine, dit middel bleek zich te kunnen binden aan het GRK2 enzym, en verbeterde zo de pompkracht van het hart.
De doseringen die door artsen worden aangehouden voor het antidepressieve effect zijn echter te laag om een merkbaar effect op het hart te hebben. De wetenschappers denken nu dat zij het middel zodanig kunnen aanpassen zodat het antidepressieve effect vermindert wordt, maar het GRK2 remmende effect juist versterkt. Binnen een paar jaar zou er dan een werkend medicijn op de markt moeten komen.
Tags:
gezondheid