Bellen over een ander netwerk

Heeft u enig idee hoeveel mobiele providers Nederland rijk is? Meer dan vijftig. Sommigen beweren zelfs dat Nederland bijna honderd telefoonproviders kent. En toch zijn er maar drie echte netwerken waarover we kunnen bellen: die van KPN, Vodafone en T-Mobile. Alle andere providers zijn zogenoemde MVNO’s: mobile virtual network operators.

Netwerken in Nederland



Het overgrote deel van de mobiele providers heeft geen eigen netwerk. Zij opereren over het netwerk van de providers die dat wel hebben: KPN, Vodafone en T-Mobile. Het netwerk van deze providers beslaat 95 tot 99,5% van Nederland. Qua mobiel bereik zit u dus altijd goed. Wilt u van tevoren bij de keuze van een abonnement weten hoe het mobiele bereik in uw woonplaats is, vraag dit dan na in uw omgeving. Er zijn vast wel mensen die een Vodafone, KPN of T-Mobile abonnement hebben (gehad).

Voordeel van een abonnement bij een MVNO is dat u vaak een goedkoper abonnement heeft. Dit komt doordat een MVNO minder kosten maakt en veelal online opereert. U belt gewoon op het netwerk van een van de grote aanbieders. Heeft u bijvoorbeeld een abonnement van de Youfone provider, dan belt u via het netwerk van KPN. Met een abonnement van hollandsnieuwe belt u via het Vodafone netwerk.

MVNO of provider?


Over het algemeen merkt u geen verschil wanneer u met een abonnement van een MVNO belt of met een abonnement van Vodafone, T-Mobile of KPN. Alleen op echt drukke dagen komt het voor dat de Vodafone-, T-Mobile- en KPN gebruikers voorrang krijgen op de MVNO gebruikers. Wie wil besparen op zijn telefoon abonnement kan dus prima voor een abonnement bij een MVNO gaan. Vindt u een grote dekking en bereik een belangrijk punt, dan gaat u voor een abonnement van Vodafone, KPN of T-Mobile.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder