Buikvet Verbranden of Verplaatsen?

Mannen slaan vet sneller op als buikvet, en bij vrouwen gaat het vet vaker op heupen en dijbenen zitten (de zogenaamde peervorm). Buikvet verbranden helpt bij het verbeteren van je gezondheid, maar is vet wel zo slecht?

Buikvet wordt geassocieerd met een hogere kans op hart- en vaatziekten, terwijl deze associatie voor vet op heupen en dijbenen minder sterk is.

Genetisch verschil tussen buikvet en ander vet


Buikvet Verbranden of Verplaatsen

In een recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism oppert onderzoeker Steven Smith dat bepaalde genen ervoor zorgen dat sommige mensen het vet als buikvet opslaan, en dat bij andere mensen het vet juist op de dijbenen en heupen gaat zitten.
Dit kan mogelijk verklaren waarom het buikvet verbranden zo lastig is.
Smith en zijn onderzoekers namen van mannen en vrouwen een stukje van zowel het buikvet als het vet op de heupen en dijbenen af en ging vervolgen kijken wat de genetische activiteit was van ieder stukje vet.

Ze kwamen erachter dat bij zowel mannen als vrouwen buikvet een hele andere genetische activiteit vertoonde dan het vet op de dijbenen.

In mannen opereerde 125 genen in het buikvet anders dan dat zij deden in het vet op de heupen, en bij vrouwen waren dit zelfs 218 genen! (waarvan er 59 genen ook bij mannen in het vet voorkwamen).

De genen met de grootste invloed waren de zogenaamde homeobox genen. Deze genen spelen een rol in de vorming van het embryo (ze bepalen voor een gedeelte welke cellen en organen waar komen te zitten). Deze homeobox genen worden beïnvloed door hormonen zoals oestrogeen.

Toen Smith en zijn collega’s de vetcellen in een laboratorium lieten groeien, en ze dus niet onder invloed van lichamelijke hormonen zoals oestrogeen stonden kwamen ze erachter dat deze vetcellen tóch de unieke genetische activiteiten vertoonden die zij als buikvet of dijbeenvet vertoonde. Hiermee is aangetoond dat buikvet dus niet opgeslagen wordt als gevolg van je dieet, maar door de genetische programmering die deze vetcellen hebben meegekregen.

Niet verbranden, maar verschuiven


Smith oppert dan ook dat het doel niet moet zijn om van je vet af te komen, maar om ervoor te zorgen dat het vet dat wordt opgeslagen op de juiste plek terechtkomt. Je vetcellen zullen dus genetisch geherprogrammeerd moeten worden.

Ook al komen hartaanvallen bijvoorbeeld minder voor bij vrouwen (doordat zij dus meer vet opslaan op de heupen en dijen), de vrouwen die een hartaanval krijgen hebben over het algemeen meer buikvet dan de vrouwen die het niet krijgen.

Voorlopig echter nog niet je sportschoenen in de kast gooien en vooral doorgaan met buikvet verbranden.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder