Stress Management Vermindert Chronische Pijn

Stress is slecht. Stress verhoogt je risico op diabetes. Nu hebben onderzoekers een andere goede reden gevonden om stressniveau’s te verlagen: Stress management vermindert chronische pijn.
In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Brain, menen de onderzoekers dat verhoogde stressniveau’s uiteindelijk kunnen leiden tot chronische pijngevoelens.

Hoe werkt stress?


Stress Management

Cortisol vervult een belangrijke rol in het voorzien van de energiebehoefte van je lichaam. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt ervoor dat de eiwitten in je spieren worden afgebroken om zo energie vrij te maken om je lichaam weer in balans te brengen.

Tijdens perioden van stress, lichamelijk of emotioneel, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan, om je lichaam weer in balans te brengen.

Een teveel aan cortisol echter schadelijk, het zorgt voor een verhoogde spierafbraak en diabetes. Ook zijn chronische verhoogde waarden van cortisol in verband gebracht met angststoornissen en depressies.

Het onderzoek


Aan het onderzoek deden 16 mensen met chronische rugklachten mee en een groep van 18 gezonde mensen diende als controle groep.

De wetenschappers kwamen erachter dat mensen die last hadden van chronische rugklachten over het algemeen ook hogere cortisolwaarden hadden. Ook werd met behulp van MRI scans duidelijk dat deelnemers met een kleinere hippocampus het sterkst reageerden op pijnprikkels.

De hippocampus is het gedeelte van je hersenen dat betrokken is bij het opslaan en verwerken van nieuwe herinneringen.

De onderzoekers kwamen erachter dat degene die een kleinere hippocampus hadden gevoeliger waren voor de effecten van stress. Hoe sterker de stress-reponse was, hoe sterker de pijnprikkel ervaren werd. Dit kan volgens de onderzoekers leiden tot een kettingreactie waarin een sterke stress-response zorgt voor een groter gevoel van pijn, dat verhoogt weer het risico op chronische pijnklachten.

Hoe vermindert stress management pijnlijke gevoelens?


Stress management is in staat om pijnlijke gevoelens te vermijden doordat het ingrijpt op processen in de hippocampus.

Met behulp van stress management is het mogelijk om het patroon van stressen om te buigen.
Door bijvoorbeeld te gaan mediteren verminderd de stress-response, en wordt het negatieve effect van stress op de hersenen verminderd.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder