Versleten knieën behoren binnenkort tot het verleden. Slijtage van gewrichten, oftewel artrose, kan overal voorkomen: in bijvoorbeeld je nek voeten heupen schouders rug en vingers. Artrose kan een zeer pijnlijke aandoening zijn die de kwaliteit van het leven ernstig vermindert. Nieuw gezond weefsel aanmaken om het versleten weefsel te vervangen is erg moeilijk.
In een kleine studie onder 15 proefpersonen is het onderzoekers gelukt om de patiënten zelf nieuw kraakbeen aan te laten maken met behulp van een voedende en helende ”hydrogel”.
Versleten knie: mergstimulatietechniek
Een van de mogelijkheden om beschadigd kraakbeen te laten herstellen is de zogenaamde mergstimulatietechniek, hierbij worden kleine gaatjes in het beschadigde kraakbeen gecreeërd, waardoor er uiteindelijk een bloedklont het beschadigde gedeelte opvult. Deze bloedklont zal zich omvormen tot fibreus weefsel en uiteindelijk tot fibrokraakbeen. Een nadeel hiervan is echter dat fibrokraakbeen niet zo goed functioneert als hyalien kraakbeen. Bovendien zorgt mergstimulatietechniek voor onvoldoende herstel van het defecte gebied en keren de klachten na verloop van tijd weer terug.
Hydrogel en Mergstimulatietechniek combinatie superieur
Onderzoekers die zich bezighouden met herstel van weefsel filosofeerden dat de stamcellen die voor de uiteindelijke opvulling van het kraakbeen moeten zorgen, een voedend medium nodig hebben om hun werk optimaal uit te kunnen voeren.
Na 7 jaar lang dierproeven hebben de onderzoekers een speciaal geprepareerde hydrogel uitgetest op menselijke proefpersonen. Deze hydrogel voedt de stamcellen en hecht zich ook aan het bot vast en zorgt ervoor dat het kapotte kraakbeen nog beter wordt opgevuld met gezond weefsel.
De controlegroep bestond uit 3 patiënten met een versleten knie, zij kregen een behandeling die bestond uit mergtimulatietechniek. De experimentele groep bestond uit 15 patiënten met een versleten knie, en deze werden behandelt met een combinatie van mergstimulatie en hydrogel.
Resultaten
Na 6 maanden was in de experimentele groep gemiddeld 86% van het kapotte kraakbeen opgevuld.
In de controlegroep slecht 64%.
Ook bleken de personen in de experimentele groep gemiddeld genomen minder last van hun knieën te hebben dan de personen in de controlegroep.
Onderzoek gaat door
Sinds de positieve resultaten in deze kleine proef zijn uitgebracht is de proef uitgebreid met meer patiënten in de hoop om deze nieuwe behandelmethode goedgekeurd te krijgen voor Europees gebruik.
Tags:
gezondheid