Cola light leidt tot depressie, koffie niet

Cola light is ontwikkeld als gezond alternatief voor de vol suiker zittende ‘regular coke’. Enkele stoffen die gebruikt worden in cola en cola light zijn o.a fosforzuur ( e 338 ) en aspartaam, aspartaam wordt gebruikt in cola light als zoetstof. Frisdranken, koffie en thee worden wereldwijd dagelijks geconsumeerd en hebben significante effecten op je gezondheid. Los van de schadelijke effecten die een zuur drankje als cola kan hebben op je gebit blijken frisdranken óók slecht te zijn voor je geestelijke gesteldheid, waarbij de light varianten volgens een nieuwe studie een nóg schadelijker effect dan hun dikmakende broertjes blijken te hebben.

Cola light leidt tot depressie

Het onderzoek


Honglei Chen, auteur van de publicatie, dook in de gegevens van 263,925 mensen. Van 1995 tot 1996 is van deze mensen de consumptie van frisdranken, koffie en thee in kaart gebracht. 10 jaar later werd aan de deelnemers van de studie gevraagd of zij sinds 2000 last hebben gehad van een depressie. Er waren 11,311 mensen uit de studiegroep die sinds 2000 met een depressie waren gediagnosticeerd.

Frisdrank, cola light, koffie en depressie


Mensen die 4 of meer blikjes frisdrank per dag dronken, hadden 30% meer kans op een depressie dan mensen die géén frisdrank dronken. Deelnemers die 4 of meer kopjes koffie per dag dronken hadden daarintegen een 10% lagere kans op depressie dan deelnemers die géén koffie dronken. Mensen die light varianten van frisdrank dronken, zoals cola light hadden daarintegen een veel groter risico op depressie dan deelnemers die geen light varianten nuttigden.

Implicaties en conclusie


Frisdrank consumptie lijkt een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van een depressie, waarbij dieet frisdranken á cola light een groter risico opleveren dan de gewone versies. De onderzoekers denken dat het vervangen van frisdranken en light frisdranken door koffie helpt bij het verlagen van de kans op depressie. De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is naar het effect van frisdranken op depressies.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder