Whey shake beschermt je lichaam

Whey shakes, iedereen die wel eens een sportschool bezoekt heeft er van gehoord. Whey is een eiwit dat voorkomt in melk en 20% van de eiwitten in melk uitmaakt. Om spieren op te bouwen is het van belang genoeg eiwitten tot je te nemen, nu heeft niet iedereen zin om 3-4 kipfilets per dag weg te werken; whey shakes bieden hier de uitkomst. Eiwitpoeder dat je mixt met water, naar binnen werkt, en je een hoop bakken en braden bespaart. En zo’n whey shake blijkt ook nog eens goed voor je immuunsysteem!

Whey shake als antioxidant

Is een groot, sterk en gespierd lichaam niet je doel? Je hoeft je whey shake niet persé te laten staan! Uit onderzoek blijkt namelijk dat whey de productie van lichaamseigen antioxidanten verhoogt.


Naarmate we ouder worden krijgt ons lichaam meer te verduren, en krijgen we meer last van vrije radicalen, dit zijn deeltjes die in je lichaam rondzwerven en cellen beschadigen. Normaliter worden deze vrije radicalen opgeruimd door antioxidanten, zoals het vitamine C in fruit. In veel chronische ziekten  zoals diabetes en kanker is het lichaam niet meer opgewassen tegen deze vrije radicalen en krijgen de vrije radicalen de overhand.

Wat doen whey shakes?

Whey shakes zelf doen niks, het voorziet je lichaam alleen van de benodigde bouwstenen, een van die bouwstenen: cysteïne, wordt in het lichaam gebruikt om glutathion te maken. Glutathion is een van de belangrijkste antioxidanten in je lichaam. Krijg je minder cysteïne binnen, dan maak je zeer waarschijnlijk ook minder glutathion aan.

De proef

Toen onderzoekers aan de Ohio State University whey gingen toevoegen aan de prostaatcellen, bleek het glutathion gehalte van deze cellen met 64% te zijn toegenomen. In cellen die iets minder whey kregen bleek het gehalte met 60% te zijn toegenomen. Je hoeft je waarschijnlijk dus niet misselijk te drinken aan whey shakes om een positief effect te krijgen. Voor de controlegroep gebruikte de onderzoekers caseïne, een ander melkeiwit dat een veel lager gehalte aan cysteïne bevat. En in de cellen die werden behandeld met caseïne was geen toename van het glutathion-gehalte te zien.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder