Testosteron maakt je eerlijker

Testosteron & gedrag - Testosteron, hét mannelijke hormoon. Je zou er agressief & roekeloos van worden maar volgens recent onderzoek: eerlijker en socialer.

Moeilijk te bewijzen


Er zijn vele onderzoeken geweest naar het effect van testosteron op gedrag. Een nadeel van veel van die studies is echter dat het moeilijk is aan te tonen of het toedienen van testosteron juist zórgt voor veranderingen in het gedrag, of dat het gedrag zorgt voor veranderingen in het niveau testosteron.

Testosteron

Dr. Armin Falk, econoom aan de universiteit van Bonn, heeft nu met zijn team bewijs gevonden dat testosteron sociaal gedrag bevorderd.

Het onderzoek


Aan het onderzoek deden 91 mannen mee, 46 van hen kregen een pleister met testosteron gel toegedient, de andere 45 een pleister met placebogel.

Vervolgens werd gekeken of de bloedspiegel van de testosteron-groep daadwerkelijk was gestegen. Nadat de testosteron spiegel was vastgesteld moesten de deelnemers de volgende dag meedoen aan een spel. Het spel was vrij simpel: De deelnemers moesten dobbelstenen gooien en de score invoeren in een computer, hoe hoger de score, des te meer geld werd er gewonnen. Maar: elke deelnemer zat in een aparte kamer zonder supervisie en kon dus een hogere score invoeren in de computer om zo meer geld te krijgen.

Hoe kunnen de onderzoekers dan zien of iemand valsspeelt of niet? kansberekening!

Statistisch gezien moeten alle nummers op een dobbelsteen even vaak voorkomen. Als bepaalde deelnemers dus alleen maar zessen gooien kun je er van uitgaan dat ze valsspelen.

Resultaat


De deelnemers die de testosteron-pleister kregen bleken minder vaak te liegen dan de placebo-groep. Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat het toedienen van testosteron je gevoel voor trots en status verhoogt, en liegen voor een paar exta euro’s is niet de moeite waard om je status en trots op het spel te zetten.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder