Comazuipen verhoogt risico op diabetes type 2

Comazuipers hebben volgens recent onderzoek een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Bij diabetes is de suikerhuishouding van je lichaam ontregeld. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam zelf geen insuline meer aan, bij diabetes type 2 is je lichaam ongevoelig voor de acties van insuline.

Dierstudie wijst op de effecten van comazuipen op de glucosehuishouding

Onderzoekers aan de Diabetes Obesity and Metabolism Institute onderzochten de effecten van ‘binge drinking’ op de glucosehuishouding van ratten.

De wetenschappers gaven een groep ratten drie dagen lang alcohol om het effect van comazuipen na te bootsen.


Na deze drie dagen gaven de onderzoekers de ratten een orale glucose tolerantietest (OGTT). Bij een orale glucose tolerantietest wordt na een periode van vasten glucose toegediend, om te kijken hoe sterk het hormoon insuline in staat is om de bloedglucosewaarde te verlagen. Als na de orale glucose tolerantietest de bloedglucosewaarde hoger blijkt te zijn dan 7,8 mmol/l maar lager dan 11,8 mmol/l n, is er sprake van een gestoorde glucosetolerantie. Is de waarde hoger dan 11,8 mmol/l spreekt men van diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 is er meer insuline nodig om de bloedglucosewaarde omlaag te brengen.

De ratten die alcohol kregen toegediend hadden na de glucose tolerantietest hogere insulinewaarden dan de nuchtere ratten. Dit laat zien dat de comazuipende ratten meer insuline nodig hadden om hun bloedglucosewaarde omlaag te krijgen dan de nuchtere ratten. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat comazuipen ervoor zorgt dat je lichaam ongevoelig wordt voor het effect van insuline op de bloedglucosewaarde.

De onderzoekers denken dat overmatig drankgebruik zorgt voor een ontstekingsreactie in de hypothalamus (een onderdeel van je hersenen) waardoor het lichaam niet meer goed luistert naar insuline. Deze brein-body connectie is ook in een eerder artikel al door onderzoekers gevonden, dat artikel lees je hier.

Conclusie en implicaties


Comazuipen kan volgens de onderzoekers leiden tot diabetes type 2. Zelfs iemand die een enkele keer per week overmatig drinkt kan daardoor over een periode van maanden of zelfs jaren last krijgen van diabetes type 2. Dit effect kan jaren na het stoppen met comazuipen aanhouden.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder