Impulsief? Slik Modafinil en tel tot tien

Impulsieve gedachten te beheersen met modafinil, Slechte controle over je impulsen zorgt ervoor dat je maar moeilijk de belonende prikkelingen van eten, alcohol, drugs en gokken kunt weerstaan. Dit kan op den duur leiden tot het ontwikkelen van een verslaving.

Tot tien tellen is een goede manier om die vlaag van impulsen even onder controle te krijgen en alles op een rijtje te zetten. Voor een alcoholist zal tot tien tellen waarschijnlijk niet voldoende zijn om zucht naar drank te onderdrukken.


Onderzoekster Lianne Smaal aan de Universiteit van Amsterdam heeft hier een oplossing voor gevonden: slik een tablet modafinil en tel dán tot tien.

Wat is modafinil?

Modafinil is een medicijn dat met name wordt voorgeschreven aan mensen die lijden aan narcolepsie. Modafinil is een stimulerend middel dat de slaap onderdrukt en de concentratie verhoogd. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt onder academici om de productiviteit te verhogen. Ook maken Amerikaanse en Britse soldaten gebruik van het medicijn om hun mentale alertheid te verhogen.

Hoe werkt modafinil?


Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit hoe modafinil precies het concentratievermogen en de waakzaamheid verhoogt. Modafinil lijkt, net als de meeste stimulerende middelen als cocaïne en amfetamine, de dopamine transporter te blokkeren. Hierdoor blijft er meer dopamine in de synapsen, wat zorgt voor alertheid en een toename van de concentratie.

Waarom modafinil?

In de literatuur zijn er vele positieve effecten gedocumenteerd van modafinil bij de behandeling ADHD en slaapstoornissen. Het vermindert impulsieve handelingen en heeft een positief effect op de cognitieve vaardigheden.

Dit bracht Schmaal et al. op het idee om de effecten van modafinil op impulsbeheersing bij alcoholverslaving te testen.

Resultaten

Schmaal et al. kwamen erachter dat alcoholisten die hun impulsen maar moeilijk onder controle kregen baat hadden bij het medicijn. Bij alcoholisten die wat makkelijker hun impulsen konden beheersen leek het middel juist averechts te werken.

Modafinil lijkt dus baat te bieden bij alcoholisten die het meest aan hun impulsen toegeven.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder