In de studie werden bavianen gebruikt als proefkonijn.
De cellen aan de binnenkant van de beschadigde aderen werden vervangen door embryonische stamcellen van de bavianen zelf.
De onderzoekers verbonden vervolgens beide eindes van de kapotte ader met een bioreactor; een plastic buis waarin cellen en organismen kunnen groeien.
Van niet functionele buis naar volledig werkend vatenstelsel
De onderzoekers begonnen met het spuiten van vloeistof door de aderen om deze op druk te brengen, net alsof er gewoon bloed doorheen vloeit. De buitenkant van de aderen werden voorzien van een speciaal soort vloeistof om ervoor te zorgen dat de stamcellen op hun plek bleven zitten.
Na 3 dagen begonnen de cellen zich te regenereren, en na 14 dagen was het complexe vatenstelsel volledig naar de natuurlijke staat herstelt.
De onderzoekers hadden ook een controle ader waarvan zij ook de cellen in de ader hadden gestript, maar waar zij geen stamcellen in hadden geïmplanteerd. Deze ader heelde niet.
Toen de wetenschappers de geheelde ader gingen testen bleek deze net zo goed te functioneren als een normale ader in een gezond persoon.
Implicaties en toekomst voor stamcel therapie
Met dit onderzoek hebben de wetenschappers aangetoond dat het met stamcel therapie mogelijk is om buitengewoon ernstige beschadigingen aan weefsel te herstellen.
Iemand die een hartaanval heeft gehad als gevolg van een zwakke ader kan zo voorzien worden van een compleet nieuwe, gezonde ader.
Voor personen met een beschadigde alvleesklier als gevolg van diabetes kan met behulp van stamcel therapie een gehele nieuwe, gezonde alvleesklier worden gekweekt.
Bij de ziekte van parkinson waarbij de dopamine-producerende neuronen langzaam afsterven zouden er weer nieuwe neuronen kunnen groeien.
Voorlopig is er echter nog meer onderzoek nodig voordat stamcel therapie een haalbare behandeloptie wordt.
Tags:
gezondheid