Waterstofsulfide: het nieuwe anti-aging supplement?

Waterstofsulfide (H2S) zou een belangrijke rol spelen in het beschermen tegen ouderdomskwalen. Aldus een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke blad: Molecular and Cellular Biology.

H2S zou in toenemende mate worden erkend als een belangrijke boodschapper in het menselijk lichaam.

H2S speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de bloedvaten (een belangrijk aspect bij het behouden van schone aderen) en zou de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen remmen.

Een afname van de productie van waterstofsulfide zou ook aan de basis liggen van enkele neurologische aandoeningen. Hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson of Alzheimer beschikken in over minder waterstofsulfide dan de hersenen van gezonde mensen.

In het betreffende artikel worden de potentiële voordelen van waterstofsulfide onderzocht.
Het onderzoeksteam komt tot de conclusie dat waterstofsulfide sterke positieve effecten heeft op het hart en de bloedvaten, alsmede het centrale zenuwstelsel.

De effecten van waterstofsulfide

Waterstofsulfide
Waterstofsulfide

Waterstofsulfide zou het lichaamseigen gen Sirtuin 1 (SIRT1) activeren en daarmee het verouderingsprocess remmen door de zogenaamde ‘vrije radicalen’ op te ruimen. SIRT1 activiteit is de laatste jaren in toenemende mate in verband gebracht met overgewicht en ziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Waterstofsulfide zou samenwerken met een gen genaamd klotho, om zo de lichaamseigen productie van waterstofsulfide omhoog te krikken.

Waterstofsulfide zelf remt het Angiotensin Converting Enzyme (ACE). ACE zorgt ervoor dat je bloedvaten stijver worden en verhoogt je bloeddruk. ACE inhibitors zijn medicijnen die, zoals de naam al doet vermoeden, de aanmaak van ACE remmen en zo de bloedvaten soepeler maken en de bloeddruk omlaag brengen.

Conclusie en implicaties


Volgens hoofdonderzoeker Jiang zou waterstofsulfide dan ook een belangrijke rol kunnen spelen in het remmen van ouderdomsgebreken zoals aderverkalking, diabetes, en neurologische aandoeningen. Mensen zouden in de toekomst waterstofsulfide als supplement kunnen nemen of het kan gebruikt worden om voedsel mee te verrijken.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder