Slechte adem? Melk verhelpt de knoflookgeur

Slechte adem door knoflook wordt verholpen door melk

Ga je straks lekker Italiaans uit eten, of ben je van plan om na het stappen nog even een lekker broodje shoarma naar binnen te werken, maar ben je bang om daarna last te krijgen van slechte adem? Drink er een glas melk bij!

Hoe zit het tussen knoflook en slechte adem?


Knoflook is een goede bron van vitaminen en mineralen, helaas is het ook een goede keuze voor slechte adem. Het is je wellicht opgevallen dat zelfs tanden poetsen of spoelen met mondwater niet helpt tegen die vieze knoflookgeur.

Slechte adem
Slechte adem

Knoflook bevat zwavelhoudende deeltjes die tijdens de spijsvertering worden afgebroken en daarbij zwavelhoudende gassen vrij laten komen. (scheten bestaan ook voor een gedeelte uit zwavelhoudende gassen). Deze zwavelhoudende gassen worden opgenomen in je bloedbaan en reizen zo je hele lichaam door. Zo gaan deze deeltjes je hele lichaam door, en komen ze overal waar het bloed stroomt terecht, dus ook in je longen. Met als gevolg een slechte adem.

Waarom melk?


Melk blijkt de zwavelhoudende deeltjes van knoflook te neutraliseren.

In een artikel uit 2010 dat is gepubliceerd in het Journal of Food Science beschreven onderzoekers hoe zij enkele proefpersonen volvette en vetvrije melk gaven terwijl zij knoflook aten. Beide soorten bleken in staat om de slechte adem als gevolg van knoflook te verminderen. Volvette melk was echter, door zijn hogere vetgehalte, beter in staat dan vetvrije melk om de zwavelhoudende deeltjes te neutraliseren. Het spoelen van je mond met de melk bleek de beste methode te zijn om de deeltjes te neutraliseren.

Melk was zelfs effectief als het genuttigd werd ná het eten van knoflook. Als was het effect minder sterk.

Conclusie

Het meest effectieve middel om die slechte adem te verhelpen: Bestel voortaan een flesje volvette melk bij je broodje shoarma.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder