Cocaine gebruik: dit doet het met je hersenen

En dan hebben we het niet over de geestelijke effecten, maar puur de lichamelijke effecten van cocaine gebruik op je hersenen.

Onderzoekers aan de Department of Biomedical Engineering van Stony Brook University hebben met behulp van 3D optische Doppler techniek de effecten van cocaine gebruik op het vatenstelsel in je hersenen in kaart gebracht. Bij Dopplertechniek wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven om de bloedsomloop in bepaalde vaten te meten.

Niet verrassend blijkt het gebruik van cocaine te leiden tot een dramatische reductie van de bloedsomloop, daar cocaine een sterke vaatvernauwende werking heeft. In het onderzoek komt nu naar voren hoe sterk die vaatvernauwende effecten nou eigenlijk zijn.

Cocaine gebruik
Cocaine gebruik

CBF oftewel; Cerebral blood flow


Om de bloedsomloop in de hersenen aan te duiden wordt de term Cerebral blood flow aangehouden, dit is de toevoer van bloed naar de hersenen op elk gegeven moment. Gemiddeld genomen bedraagt de CBF 750 ml/min. Om de effecten van cocaine op de bloedsomloop te testen gaven de onderzoekers een groep muizen een dosis cocaine die ,omgerekend, een doorsnee menselijke gebruiker ook zou snuiven.

CBF na cocaine gebruik


De onderzoekers noteerden een afname in alle vaten; aderen, capillaire bloedvaten (de kleinere bloedvaatjes). Sommige bloedvaten lieten een afname van 70% in de cerebrale bloedsomloop zien. Door deze drastische afname van de bloedsomloop krijgen de hersencellen minder zuurstof toegediend, en is er sprake van een infarct. Tijdens een infarct zijn cellen kwetsbaar voor schade of ze sterven af. 2 minuten na het toedienen van de cocaine begon de bloedsomloop al af te nemen. Het duurde tot 45 minuten voordat de effecten zich begonnen terug te draaien.

Implicaties


De onderzoekers denken dat de effecten van cocaine gebruik op de bloedsomloop een belangrijke veroorzaker zijn van de toxische effecten van cocaine. Bij regelmatig gebruik zorgt het tekort aan zuurstof uiteindelijk voor het afsterven van bijvoorbeeld zenuwcellen; dit kan een doof gevoel veroorzaken op je gezicht of zelfs leiden tot gedeeltelijke of gehele verlamming van gezichtsspieren.

Dus lezers: wil je de schade beperken? Gebruik dan je coke met  een beetje viagra.


Dopplertechniek

Een reactie posten

Nieuwer Ouder