Ketamine is een narcosemiddel dat gebruikt wordt bij dieren en mensen. Een bijwerking van ketamine zijn hallucinaties. Er zijn mensen die ketamine juist vanwege deze bijwerking gebruiken, als een zogenaamd ”tripmiddel”.
Doktoren weten al jaren dat ketamine depressie helpt genezen. Sinds 2000 staat het middel weer in de belangstelling als mogelijk middel tegen depressieve stoornissen: al na een enkele dosis beginnen zelfs de meest depressieve patiënten zich beter te voelen. Bij conventionele antidepressiva kan het weken duren voordat het antidepressieve effect wordt waargenomen. Waarom wordt ketamine dan nog niet op grote schaal toegepast bij depressie? Ketamine is erg schadelijk bij ongecontroleerd gebruik. Tijdens een ‘trip’ is het geheugen van de gebruiker ernstig verstoord, en deze storing kan nog dagen na het laatste gebruik aanhouden. Onbekend is nog of deze stoornissen blijvend zijn of schadelijk voor de hersenen. Ook zijn er nog de lichamelijke problemen die kunnen ontstaan zoals buikkrampen en blaasproblemen (NSFW!)
Hoe werkt ketamine?
Hoewel ketamine dus in grote dosissen hallucinaties kan veroorzaken, is een kleine dosis voldoende om depressieve symptomen om te keren. Dit doet ketamine door de hersenen te stimuleren om glutamaat vrij te geven. Glutamaat is een neurotransmitter die boodschappen in je hersenen doorgeeft. Glutamaat bindt zich aan bepaalde receptoren in je hersenen waardoor je dus bijvoorbeeld dingen gaat onthouden of gemotiveerd bent om iets te gaan doen, of waardoor je stemming beïnvloed wordt. Glutamaat zorgt er ook voor dat de synapsen (kleine zenuwuiteinden in je hersenen die de boodschappen doorgeven) gaan groeien, waardoor je hersenen dus meer informatie kunnen opslaan en verwerken.
Bij ratten zorgt chronische stress ervoor dat de synapsen niet meer groeien en gaan verschrompelen, waardoor ze dus minder goed informatie kunnen verwerken, zich depressief gaan gedragen, en zo dus in een vicieuze cirkel belanden. Eén dosis ketamine deed het effect van chronische stress op de synapsen teniet, en de synapsen begonnen weer met groeien.
Onderzoekers zijn nu bezig om een middel te ontwikkelen dat de positieve effecten van ketamine nabootst. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om van je depressie af te komen.
Tags:
gezondheid