Tweede indruk: de iPhone 6S na anderhalve maand

Onze iPhone 6S review schreven we na het toestel precies één week gebruikt te hebben. Maar hoe bevalt de nieuwe iPhone na anderhalve maand? Je leest het in deze tweede indruk.

Minder switchen

Als technologiejournalist wissel ik vrijwel wekelijks van toestel, wat betekent dat er regelmatig momenten zijn dat ik met een Android, in plaats van een iPhone over straat loop. Sinds ik deiPhone 6S in gebruik heb genomen, is daar echter verandering in gekomen. Niet omdat het toestel revolutionaire vernieuwingen kent, maar omdat het voortborduurt op de solide basis die Apple met de iPhone 6 heeft gelegd.

De 6S ziet er op het eerste gezicht identiek uit, maar verbetert zijn voorganger op enkele belangrijke punten. De nieuwe iPhone is geenszins een foutloos toestel, maar wat mij betreft wel de beste high-end smartphone die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Subtiele verbeteringen

Om te beginnen voelt de iPhone 6S gewoonweg een stuk luxer dan veel concurrerende smartphones, al mag dat ook wel voor de 749 euro die je (minimaal) betaalt voor Apples vlaggenschip. Het toestel is een fractie zwaarder en dikker en ligt daardoor nét wat beter in de hand. De afwerking is, zoals we van Apple gewend zijn, uitmuntend en de behuizing is ditmaal steviger en slijtvaster. Ons testmodel gebruiken we al wekenlang zonder beschermhoesje, maar desondanks zijn het scherm en de achterkant nog krasloos.

DE IPHONE 6S LIGT HEERLIJK IN DE HAND


Eén van de verbeteringen die de iPhone 6S brengt en waar je meerdere keren per dag profijt van hebt, is de vernieuwde vingerafdrukscanner. Die werkt vlotter en accurater dan de scanner op de vorige iPhone, waardoor je vaak niet eens het toegangsscherm ziet als je het toestel ontgrendelt. Je kunt er gemakkelijk meerdere vingerafdrukken aan koppelen, zodat je het toestel simpel en gemakkelijk beveiligt. De scanner kun je ook gebruiken om een wachtwoordbeheerder als LastPass te beveiligen of betalingen in de App Store te autoriseren.

Aan het scherm van de iPhone 6S heeft Apple nagenoeg niet gesleuteld: dit meet nog steeds 4,7 inch en heeft een hd-resolutie die voor dit formaat prima is. Zoals we al aangaven in onze review is het contrast iets opgeschroefd, maar de grootste vernieuwing is natuurlijk 3D Touch. Onder het scherm bevinden zich sensoren die de afstand tussen het glas en het backlight meten. Druk je op het scherm, dan verandert die afstand en kun je specifieke acties uitvoeren, waarbij de nieuwe Taptic Engine je met trillingen van feedback voorziet.

Inmiddels zijn veel apps geüpdatet om van de mogelijkheden van 3D Touch gebruik te maken. Druk je hard op de Facebook-app, dan kun je bijvoorbeeld snel je status delen of een foto of video uploaden. Dezelfde actie bij de camera laat je snel een selfie of video opnemen en bij de Kaarten-app kun je zo direct naar huis navigeren. In Safari kun je dankzij 3D Touch links previewen en in Mail krijg je een voorvertoning van berichten, zonder ze daadwerkelijk te openen.

Dan klinkt op papier best handig, maar in de praktijk zul je waarschijnlijk minder gebruikmaken van 3D Touch dan Apple graag zou zien. Persoonlijk vergeet ik nog wel eens dat de functie er überhaupt is en bij diverse populaire apps (zoals LinkedIn, Spotify en Tinder) gebeurt er niets als je lang op het icoontje drukt. Het previewen van links in Safari is incidenteel handig, maar aangezien het nog niet in Chrome (mijn primaire browser) werkt, gebruik ik het vrijwel nooit.

Live Foto’s en vernieuwde camera

Eigenlijk gebruik ik 3D Touch alleen voor het tot leven laten komen van Live Foto’s die ik met de vernieuwde camera heb geschoten. Standaard maakt de 6S kiekjes waarbij anderhalve seconden vóór en na de foto een videofragment wordt vastgelegd. Het geheel wordt gebundeld tot een foto die je met een druk op de knop laat bewegen. Dat werkt vooral goed als je een onderwerp hebt dat beweegt, zoals een hond, vogel of je vriendin.

Ondanks dat Live Foto’s niets meer zijn dan bewegende gifjes met geluid, betrap ik mezelf erop dat ik van deze gimmick de afgelopen tijd meer gebruik heb gemaakt dan ik vooraf had gedacht. Soms zijn er momenten waarvan je niet direct een video hoeft, maar waarbij het wel leuk is om meer dan een foto vast te leggen. Daarvoor zijn Live Foto’s uitermate geschikt. En je kunt de bewegende plaatjes ook bekijken op apparaten zonder 3D Touch.

DE CAMERA PRESTEERT PRIMA, MAAR IS NIET BAANBREKEND


Apple heeft de iPhone 6S voorzien van een vernieuwde 13 megapixel-camera, al blijkt uit onze ervaring en diverse tests dat die niet significant betere foto’s schiet dan de camera van de iPhone 6. De camera zal voor de meeste gebruikers prima voldoen en ook de 4K-videomodus is een fijne extra, maar de nieuwe iPhone doet iets onder voor de concurrentie. Zo weten met name de Sony Xperia Z5 en Samsung Galaxy S6 foto’s in een hogere resolutie en met meer detail en kleur vast te leggen. De frontcamera is wel sterk verbeterd: selfies hebben nu een resolutie van 5 megapixels en zijn stukken bruikbaarder.

Snellere hardware, kleinere accu

In theorie is de A9-chip in de iPhone 6S twee keer zo snel als de chip die zijn voorganger aandrijft. Bovendien heeft het toestel dubbel zoveel werkgeheugen aan boord (2GB), wat ervoor moet zorgen dat het schakelen tussen apps en functies soepeler verloopt. Ook na een langere testperiode kunnen we concluderen dat de toename in snelheid niet dramatisch is, al valt wel op de de 6S sneller opstart, websites vlotter laden en veelgebruikte apps als de camera een fractie sneller startklaar zijn. Daarnaast lijkt de 6S sneller te ontwaken als je op de homeknop drukt, al kan dat ook liggen aan de vingerafdrukscanner die accurater werkt.

Over de accu was aanvankelijk veel te doen. Met 1715 mAh is de capaciteit iets afgenomen, maar omdat de hardware efficiënter is geworden en Apple de schermresolutie niet heeft verhoogd, merk je daar weinig van. Bovendien is er sinds iOS 9 een handige energiebesparende modus die in geval van nood de accuduur met enkele uren kan verlengen. Toch is het jammer om te zien dat de accuduur niet beter is geworden ten opzichte van de iPhone 6. Dat betekent dat je vrijwel dagelijks het toestel opnieuw moet opladen, zeker als je hem wat intensiever gebruikt.

DE ACCUDUUR IS NIET SLECHTER, MAAR OOK NIET VERBETERD


We hadden liever gezien dat Apple de 6S wat dikker had gemaakt zodat er een grotere accu in had gepast, want nu is de accuduur niet meer dan middelmatig. Daarbij is de kans groot dat de accu na verloop van tijd (en een paar honderd oplaadcycli) minder lang meegaat, waardoor je ‘m na een jaar gebruik waarschijnlijk nóg vaker moet opladen. Heb je het voornemen om de 6S meerdere jaren te gebruiken, dan zal op een gegeven moment de accu vervangen moeten worden.

Conclusie tweede iPhone 6S indruk

Ondanks die kritische noot zijn we ook na anderhalve maand erg te spreken over de iPhone 6S. Vooral de kleine verbeteringen, zoals de vingerafdrukscanner, het werkgeheugen en de slijtvastere behuizing, vallen op als je het toestel langer gebruikt. De toevoeging van 3D Touch voelt nog steeds wat overbodig, al zullen er vast gebruikers zijn die zweren bij deze nieuwe manier om iOS te bedienen. Aanvankelijk dachten we hetzelfde over Live Foto’s, maar die camerafunctie blijkt toch handiger dan verwacht. Dankzij de krachtigere hardware is de iPhone 6S sneller en prettiger in gebruik dan ooit, al hopen we dat zijn opvolger eindelijk ook een grotere accu krijgt.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder